Baterie v kuchyni je jedním z nejnáročnějších domácích spotřebičů. Používá se průměrně 70x denně. Z tohoto důvodu je třeba při nákupu baterie věnovat pozornost nejen vnějšímu vzhledu. Baterie musí dobře vypadat, ale především se musí líbit uživateli.
Vysokotlaká nebo nízkotlaká kuchyňská baterie? Jaký je v tom rozdíl?
Před nákupem kuchyňské baterie je důležité zjistit, jaký typ vodovodního systému je k dispozici. Aby nedošlo k havárii a zatopení bytu, musí být baterie správně vybrána.
Vysokotlaké baterie Jedná se o standard, kdy je teplá voda do směšovací baterie přiváděna přímo z vodovodního systému nebo z tlakového ohřívače, který je neustále ovlivňován tlakem vody z vodovodu. V tomto systému jsou dvě přípojky: studené vody a teplé vody. Tlak je zde mnohem vyšší než v nízkotlakém systému.
Nízkotlaké baterie Nízkotlaký systém vyrábí teplou vodu přímo na kohoutku v bojleru nebo beztlakovém ohřívači, kde studená voda přitéká až v místě použití a vytěsňuje ohřátou teplou vodu. Bojlery a beztlakové ohřívače se používají k dodávce teplé vody pouze do jednoho odběrného místa a vyžadují speciální trojcestnou baterii. Průtok vody z takové nádrže je nižší než u vysokotlakého systému.
Pokud má být směšovač připojen přímo k vodovodní síti (teplá a studená voda), je vhodnější vysokotlaký směšovač, ale pokud je k systému připojen spotřebič na ohřev teplé vody, např. ohřívač vody, bojler atd., zkontrolujte, zda nevyžaduje nízkotlaký směšovač.
Vysokotlaké baterie jsou vybaveny perlátorem, protože provzdušňuje proud vody přes jemnou síťku, čímž snižuje spotřebu vody. Díky perlátoru se zdá, že proud vody je tvořen drobnými vzduchovými bublinkami a je jemný a perleťový. Provzdušňování je umožněno vysokým tlakem vody z vodovodní sítě.
Nízkotlaké baterie mají zcela jiný perlátor. Jeho jedinečný vzor otvorů způsobuje, že z baterie vytéká dokonale zpěněný, rovnoměrný a rozptýlený proud vody.Jeho hlavní funkcí je zvýšit účinnost baterie díky úspornému průtoku.